Narrow your search

Library

Arteveldehogeschool (2)

AP (1)

KBR (1)

KDG (1)

Thomas More Kempen (1)

UCLL (1)

VIVES (1)


Resource type

book (2)

dissertation (1)


Language

Dutch (3)


Year
From To Submit

2019 (2)

2017 (1)

Listing 1 - 3 of 3
Sort by

Dissertation
Toolbox als autonomieverhogend middel bij thuiswonende personen met dementie: ontwikkeling praktisch beroepsproduct
Author:
Year: 2017 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Door de vergrijzing blijft de doelgroep personen met dementie stijgen. Hierdoor neemt de vraag naar hulp voor thuiswonende personen met dementie toe. Het is belangrijk dat deze doelgroep zo lang mogelijk thuis kan wonen in hun vertrouwde omgeving. Om de autonomie van thuiswonende personen met dementie te bevorderen, is een toolbox ontwikkeld met methodeveranderingen en hulpmiddelen. Hiermee wil de ergotherapeut de kloof tussen de moeilijkheden tijdens de activiteiten van het dagelijks leven door dementie, het groot aanbod aan geheugenhulpmiddelen en de effectieve implementatie bij personen met dementie verkleinen. De kennis van ergotherapeuten is hierover nog vrij beperkt doordat ergotherapie aan huis bij personen met dementie nog maar vrij recent is ingevoerd. Door gebruik te maken van een praktisch hanteerbare tool waarin alle informatie gebundeld is, kan de ergotherapeut op een meer efficiënte manier de thuiswonende persoon met dementie begeleiden en stimuleren in het uitvoeren van betekenisvolle activiteiten.

Keywords

Autonomie --- Dementie --- Toolbox --- Ergotherapie


Book
Toolbox dementie : dementievriendelijk omgeven
Authors: ---
ISBN: 9789049617790 Year: 2019 Publisher: Brugge Vandenbroele

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dat dementie een steeds groter wordende uitdaging is voor onze maatschappij, is ondertussen al lang duidelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat het aantal mensen dat aan de aandoening lijdt tegen 2050 zal verdriedubbelen. Bovendien is het zorglandschap aan een enorme evolutie bezig én blijven ouderen almaar langer thuis wonen. Vaak is die thuisomgeving niet optimaal aangepast aan hun noden. De Toolbox dementie is een praktisch instrument en reikt eenvoudige oplossingen aan voor dat probleem. Zowel zorgprofessionals als mantelzorgers vinden er een waaier aan methodeveranderingen. Die passen een activiteit of handeling zo aan, dat de persoon met dementie die gemakkelijker, sneller, veiliger en zelfstandiger kan uitvoeren. Elk hoofdstuk vertegenwoordigt een kamer in de woning, waar voor de meest alledaagse uitdagingen methodeveranderingen voorgesteld worden. Elke aanpassing krijgt dezelfde structuur: een omschrijving van de situatie, gevolgd door uitleg bij de werking, een aantal tips of oplossingen en ten slotte ook een prijsindicatie. Al kan je heel wat van die oplossingen mits enige creativiteit zelf maken. Zie je dat zelf niet zitten, dan kan je digitale voorbeelden en fiches downloaden op VIEWZConnect. Elke methodeverandering start uiteraard vanuit respect voor de persoon met dementie. De focus ligt daarbij op wat wél lukt en op het verder versterken van zijn autonomie. Methodeveranderingen kunnen erg ingrijpend zijn. Daarom vertrekken de auteurs altijd vanuit de minst invasieve methodeverandering en vragen ze bij ingrijpende veranderingen altijd een ethische afweging te maken. Methodeveranderingen moeten bovendien altijd in overleg opgestart worden en constant geëvalueerd worden. Het ultieme doel? Personen met dementie zo lang en comfortabel mogelijk thuis laten wonen, hun autonomie verhogen en uiteindelijk ook hun levenskwaliteit.


Book
Toolbox dementie : dementievriendelijk omgeven
Authors: ---
Year: 2019 Publisher: Brugge Vanden Broele

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

O.a. door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal mensen met dementie sterk toe. Bovendien is het zorglandschap zelf aan een enorme evolutie bezig, waarbij mensen met dementie almaar langer thuis (willen) blijven wonen. Alleen, vaak is die vertrouwde omgeving niet aangepast aan hun noden. En weten zorgverstrekkers en naasten ook niet altijd goed hoe ze mensen met dementie in de thuissituatie optimaal kunnen ondersteunen.Voor deze twee reële uitdagingen reikt de Toolbox Dementie eenvoudige oplossingen aan. Deze ringmap bevat alles wat nodig is om met kleine aanpassingen en zonder dure hulpmiddelen een dementievriendelijke omgeving te creëren. Zo vindt de lezer in de Toolbox Dementie een waaier aan methodeveranderingen terug. Die passen een activiteit of handeling zo aan, dat de persoon met dementie die gemakkelijker, sneller, veiliger en zelfstandiger kan uitvoeren. Gevolg: hij of zij kan langer en op een comfortabele manier thuis blijven wonen.Daarbij doen auteurs Meredith Delaere en Isabel Vermaete iedere methodeverandering klaar en duidelijk uit de doeken. Inclusief aandachtspunten, tips en concrete situatieschetsen. Deze hands-on aanpak, in combinatie met een duidelijke structuur (op basis van de verschillende ruimtes in een huis), talrijke verwijzingen naar extra informatie en een handig format, maakt van de Toolbox Dementie een onmisbaar werkinstrument voor zorgprofessionals en mantelzorgers. De Toolbox Dementie is een handige ringmap die uit verschillende katernen bestaat. Van keuken tot garage: elke katern vertegenwoordigt een kamer, waar voor de meest alledaagse uitdagingen methodeveranderingen voorgesteld worden.Elke methodeverandering krijgt dezelfde structuur en begint met een omschrijving van de situatie waarin de verandering een hulp kan bieden. Daarna volgen de uitleg bij de werking van de methodeverandering en de bijhorende aandachtspunten en tips. Ten slotte komen de prijsindicatie en de verkrijgbaarheid aan bod.Elke methodeverandering is uiteraard gestoeld op respect voor de persoon met dementie. De focus ligt daarbij op wat wél lukt en op het verder versterken van zijn autonomie. Bovendien vertrekken de auteurs altijd vanuit de minst invasieve methodeveranderingen en vragen ze bij ingrijpende veranderingen altijd om extra alert te zijn voor de ethische implicaties.Bijkomende informatie, voorbeelden en modellen zijn beschikbaar via VIEWZConnect, het online kennispunt welzijn en zorg. Die digitale extra's kunt u bekijken, downloaden en vooral ... blijven gebruiken en aanpassen aan de specifieke noden van de persoon met dementie.https://catalogus.vandenbroele.be/fondscatalogus/807.aspx

Keywords

Dementie

Listing 1 - 3 of 3
Sort by